haartab hos boern

Årsager til hårtab hos børn

Hårtab eller alopeci er ikke kun et problem for voksne. Hårtab kan sagtens ramme børn. Uanset om dit barn taber håret eller har distinkte, skaldede pletter i hovedbunden, kan tabet af hår være skræmmende. Den gode nyhed er, at man med en korrekt diagnose i langt de fleste tilfælde kan behandle hårtab.

Medicinske årsager til hårtab hos børn

For de fleste børn over 26 måneder eller ældre, som lider af hårtab, er en af følgende tilstande eller sygdomme årsagen. Dit barns børnelæge eller en pædiatrisk hudlæge bør være i stand til at diagnosticere disse tilstande og tilbyde den rette behandling.

1. Ringorm

Ringorm (på latin: Tinea capitis) er almindeligvis kendt som ringorm i hovedbunden. Ringorm er en svampeinfektion ofte ses hos børn. Det kan vise sig på flere måder men oftest som skællende pletter af hårtab på hovedet. Plamagerne er som regel runde eller ovale. Hårene kan knække af ved hudens overflade og ligner sorte prikker på hovedbunden.

Hvis dit barns læge har mistanke om ringorm, kan en mikroskopisk undersøgelse bekræfte diagnosen. Behandlingen indebærer svampedræbende medicin, som indtages i ca otte uger. Dit barn skal også bruge en shampoo, som ødelægger svampens vækstbetingelser. Fordi ringorm smitter, skal dit barn være forsigtig med både direkte og indirekte kontakt med andre.

2. Alopecia Areata

Alopecia areata er en ikke-smitsom tilstand, som menes at være forårsaget af kroppens immunsystem, der angriber hårsækkene. Sygdommen er kendetegnet ved en pludselig forekomst af runde eller ovale pletter af hårtab. Områderne er som regel glatte uden hår. Ca. 25% af børn ramt af alopecia areata har også prikker og riller på neglene.

Selvom der ikke er nogen kur mod alopecia areata, kan en behandling bekæmpe sygdommen i nogle børn. Mange har deres hår tilbage inden for et år, selv om genvækst er uforudsigelig. For omkring 5% af alle børn vil sygdommen føre til fuldstændigt tab af hår i hovedbunden. Nogle af disse vil udvikle Alopecia Universalis, som er tab af al hår på kroppen.

Behandling består primært af stærke salver eller cremer, som anvendes på de skaldede områder. Steroid-injektioner i hovedbunden kan i nogle tilfælde forsøges. Minoxidil (Rogaine) bruges ofte som supplement til steroid-behandlingen. Forsøgsvist kan Anthralin påføres huden i kort tid og derefter vaskes af. Hårvækst kan komme tilbage i 8-12 uger.

3. Trikotillomani

Trikotillomani er hårtab forårsaget af, at barnet trækker, plukker, vrider eller gnider sit hår. Det hårtab er fragmentarisk og præget af brudte hår af varierende længde. Bare pletter ses typisk på siden af hovedet ved ​​barnets dominerende hånd.

Trikotillomani kan udløses af stressfaktorer eller angst i dit barns liv. Der kan være tale om tabet af en bedsteforælder, fødslen af ​​en søskende, en skilsmisse eller en stressfaktor i skolen. Hvis du opdager dit barn trække i sit hår, vil irettesættelse højst sandsynligt ikke afhjælpe problemet. For at afhjælpe problemet, må den udløsende faktor til stress eller angst findes.

For stramt bundne fletninger eller hestehaler kan også forårsage hårtab. Dette kan yderligere resultere i betændte hårsække i det irriterede område.

4. Telogen effeluvium

Telogen effluvium er en tilstand, hvor en pludselig eller alvorlig stressfaktor såsom ekstremt høj feber, kirurgi under bedøvelse, død af en elsket, en alvorlig skade, eller indtagelse af medicin afbryder den normale cyklus af hårvækst. Hårsækkene stopper pludseligt med at vokse går ind i en hvilefase (kaldet telogen fase).

Mellem seks og 16 uger senere falder håret af i overdrevne mængder, hvilket kan føre til delvis eller fuldstændig skaldethed. Der er ingen måde at diagnosticere telogen effluvium og ej heller nogen behandling for det. Men når den stressende faktorer er overstået vil hårvæksten vende tilbage til normalen.

5. Mangelfuld ernæring

Selvom det er mindre almindeligt, kan hårtab være et symptom på mangel af visse næringsstoffer, herunder blandt andet:

  • Vitamin H
  • Biotin
  • Zink
  • I nogle tilfælde kan hårtab være et symptom på for meget vitamin A.

Med en sund, varieret kost vil de fleste børn ikke opleve ernæringsmæssige mangler, der fører til hårtab. Men hvis du mistænker et ernæringsmæssigt problem, bør du tale med dit barns læge.

6. Hormonelle forstyrrelser

Hos nogle børn er hormonelle forstyrrelser årsagen til hårtab. Hypothyroidisme eller hypothyreose er et eksempel herpå. Hypothyroidisme er en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen er underaktiv og producerer en utilstrækkelig mængde af skjoldbruskkirtelhormoner.

En diagnose på hypothyroidisme stilles på baggrund af en blodprøve og muligvis en scanning af skjoldbruskkirtlen. Behandlingen kan involvere stofskiftemedicin men vil afhænge af en række faktorer, herunder:

   • Dit barns alder, generelle sundhed og medicinsk historie
   • Omfanget af sygdommen
   • Dit barns tolerance over for bestemte medikamenter eller behandlinger
   • Forventninger om forløbet af sygdommen

Ikke-medicinske årsager til hårtab hos børn

Mens mange årsager til hårtab kræver en læges opmærksomhed, vil andre løse sig på egen hånd med tiden. Mange nyfødte vil miste sit hår, hvorefter det erstattes med permanent hår. Desuden kan mange nyfødte sit hår på hovedet som følge af friktion mod krybbe, madras eller bilsæde.

Kraftig børstning og træk i håret hos børn kan også forårsage hårtab. Håret vil vokse tilbage, hvis voldsom behandling af håret ophører.

Mangler du hjælp til dit barns hårtab?

Der er mange årsager til hårtab hos børn. Hvis du har mistanke om et medicinsk problem eller har nogen bekymringer om hårtab, er det vigtigt at ringe til dit barns børnelæge. Du er også velkommen til at kontakte Hairworks. I så fald vil vi forsøge at vejlede dig.