FAQ: Hårtransplantationer

Her finder du svarene på de mest stillede spørgsmål inden for kirurgisk behandling af hårtab. Hvis du overvejer at få en hårtransplantation, bør du læse denne side grundigt – måske kan vi besvare nogle af spørgsmål, som du måtte sidde inde med. Hvis du har yderligere spørgsmål til behandling af hårtab, er du velkommen til at kontakte Hairworks.

1. Hvilke typer af hårtransplantationer findes der?

  • Follicular Unit Extraction (FUE) hårtransplantation
  • Follicular Unit Transplant (FUT) hårtransplantation

De fleste tror fejlagtigt, at FUE er en bedre metode end FUT. Men faktisk kan FUT-metoden være at foretrække for mange førstegangspatienter, fordi man med denne teknik kan flytte flere hår ad gangen – uden at tynde ud i donorområdet. Så hvis man kan leve med at have lidt længere hår i nakken, end man er vant til, kan FUT være en billigere/mere effektiv måde at flytte hår til toppen af hovedet.

2. Hvor længe skal der gå mellem hårtransplantationer?

Hvis der er brug for en ny operation i samme område for at øge “fylde” i håret, bør der som udgangspunkt gå mellem 10 eller 12 måneder efter den første. Det er der flere grunde til.

Først efter 12 måneder kan det endelige resultat af hårtransplantationen ses. Det gør det muligt at se, hvor der skal sættes ind ved det nye indgreb, og hvor meget hår der skal transplanteres.

Når håret begynder at vokse efter første transplantation, vil det i nogle tilfælde have en lidt anderledes tekstur end det “originale” hår. Efter 8-12 måneder vender hårets tekstur tilbage til normalen og kan derfor nemmere styles. Styling-præferencer kan påvirke måden man vælger at sætte ind med ny transplantationer.

Huden i hovedbunden kan i nogle tilfælde være stram og en anelse medtaget efter en hårtransplantation. Huden skal bruge noget tid til at hele og vende tilbage til normalen, før den er klar til en ny hårtransplantation.

3. Kræver en hårtransplantation, at jeg tager fri fra arbejde?

Vi anbefaler generelt, at man tager fri i 2-3 dage efter hårtransplantationen, da fysisk arbejde ikke er optimalt. Især hvis du har et arbejde, der kræver anstrengende aktivitet, kan en uge væk fra arbejdet være påkrævet. Ved mindre indgreb, kan man sagtens vende tilbage til arbejdet allerede dagen efter hårtransplantationen.

Mange patienter vælger at lægge hårtransplantationen op til en weekend, hvilket giver to naturlige fridage. Hvis du er bekymret for dit udseende efter hårtransplantationen, kan du eventuelt bære en hat i nogle dage.

4. Hvad er en “megasession”?

Såkaldte megasessions er kirurgiske indgreb, hvor et stort antal follikulære enheder (fx 3.000-5.000 enheder) transplanteres på én gang. Dette tillader, at patienten kan opnå et bedre resultat med færre behandlinger. Hvorvidt du er egnet til en megasession må vurderes ved en konsultation. Her vil fordele og ulemper drøftes.

Udtrykket “megasession” kan lyde en anelse skræmmende, men bare rolig – disse indgreb udføres rutinemæssigt på de fleste anerkendte hårklinikker i Danmark og udland.

5. Er megasessions tilrådelige?

Nogle læger mener, at megasessions ikke er tilrådelige, fordi håret ikke vokser optimalt og kan give utilfredsstillende resultater.

Ved dygtige hårklinikker kan man sagtens opnå fremragende tæthed og dækning uden at kompromittere hårets vækstmuligheder. Dog er megasessions ikke altid en mulighed for patienter, der har haft tidligere hårtransplantationer med ardannelse eller som af medicinske årsager ikke er egnede. Dette skal vurderes i forbindelse med en konsultation.

6. Hvad er “choktab”?

Den medicinske betegnelse for choktab er “effluvium”. Dette kan forekomme, når transplanteret hår anbringes i et område, der allerede har hår. Dette sker som reaktion på det kirurgiske indgreb, hvor hårets vækstcyklus afbrydes midlertidigt og derfor falder ud.

Det er meget foruroligende at gå gennem en hårtransplantation blot for at opleve en masse hår falde ud af håret. Chok tab påvirker normalt kun hår, der er i slutningen af sin levetid og på grund af genetisk betinget hårtab er mere tilbøjelige til at falde ud på et tidspunkt i den nærmeste fremtid. Nogle sunde hår vil også falde ud, men disse bør vokse frem igen. Choktab er mest almindeligt, når en større session udføres i et tyndt område. Her kan Rogaine (minoxidil) hjælpe med at minimere choktabet.

7. Hvor meget hår tabes ved choktab?

For de fleste patienter er effluvium ikke et stort problem og bør ikke give anledning til bekymring. Omkring 20 procent af patienter vil opleve, at deres hår ser lidt tyndere ud i første og anden måned efter hårtransplantation, når det transplanterede hår er i sin hvilefase. Dette er dog kun midlertidigt, hvorefter det transplanterede hår begynder at vokse frem. Denne udtynding er mere mærkbar for nogle.

8. Hvad afgør mængden af choktab?

Generelt vil choktab være mere udtalt hos patienter med meget hår, der i forvejen nærmer sig slutningen af vækstcyklus. Desuden vil antallet af transplanterede hår og tætheden af disse have afgørende betydning for mængden af choktab.

9. Kan man minimere mængden af choktab?

Med ordentlig planlægning af din hårtransplantation kan man minimere noget af det choktab, du kan opleve. Blandt andet kan man med anvendelsen af Rogaine før og efter operation, vil man kunne minimere choktabet.