fremtiden for behandling af hårtab

Fremtidens kur mod hårtab

Det er ikke jordens undergang at miste lidt hår på hovedet, men det kan være meget frustrerende for både mænd og kvinder, hvis hårtabet går for stærkt og påvirker udseendet. Omkring 70 procent af mænd og op mod 40 procent af kvinder bliver ramt af hårtab efterhånden som de bliver ældre. Dette skyldes “androgen alopeci”, som også kaldes “mønsterskaldethed”.

Selvom der findes mange forskellige produkter og behandlingsmetoder til at bekæmpe hårtab, findes der endnu ingen definitiv kur mod hårtab. Men hvor langt er vi i jagten på at finde denne ultimative behandlingsmetode for hårtab?

Nuværende metoder

Ved konventionelle metoder kan vi genoprette den vigende hårgrænse, som trækker sig nordpå. I dag er vi så heldige, at hårtransplantationer kan laves på en sådan måde, at de ser naturlige ud. Fremkomsten af nye robotteknologier virker lovende og vil i fremtiden medføre større præcision og sænke omkostninger. Dog er hårtransplantationer endnu stadig dyre – med mindre man får en hårtransplantation i Tyrkiet eller Grækenland. Hårtransplantationer er altså ganske effektive, men de stopper desværre ikke hårtabet.

Af andre behandlingsmetoder kan laserterapi, shampooer og kosttilskud nævnes. Det skal dog understreges, at disse ikke er beviseligt effektive mod hårtab.

Fortvivl dog ikke hårtabende hattebærere, for der findes måske en kur derude i fremtiden.

Medicinske behandlingsmetoder

Af medicinske behandlinger af hårtab har vi Propecia og Minoxidil (Regaine), som i væsentlig grad kan være med til at sløve eller stoppe hårtab. Med medicinsk behandling kan vi påvirke den vækstcyklus, som håret gennemgår og således stoppe håret i at falde ud af hovedet.

Det gør vi enten ved at øge blodtilførslen i hovedbunden (Minoxidil) eller ved at sænke DHT-niveauerne (Finasterid). Indtagelsen af denne medicin kommer dog ikke uden helbredsmæssige omkostninger – før eller siden.

Hårrejsende historier

Der er allerede nu mange historier om folk med alopecia areata, der med nye behandlingsmetoder har genvundet hele sin hårpragt. Et eksempel herpå er den 25-årige mand, som på kun 8 måneder fik alt sit hår tilbage, da han modtog medicinsk behandling som normalt anvendes mod psoriasis. For ganske kort tid siden gentog forskere succesen. De hjalp patienter med alopecia areata med at genvinde deres hår ved brug af medicin, som ellers kun bruges i behandlingen mod knoglemarvskræft.

Mirakler kommer dog sjældent uden visse forbehold. De anvendte lægemidler fra ovenstående eksempler tilhører en ny klasse af lægemidler kendt som “JAK-hæmmere”. Disse er kendt for at have alvorlige bivirkninger ved længerevarende brug. De kan blandt andet give øget risiko for infektion. Det er ej heller fastslået hvorvidt symptomerne på alopecia areata vil komme igen, hvis man stopper den medicinske behandling med JAK-hæmmere. Desuden er denne type medicin ganske omkostelig at ordinære for noget så “harmløst” som hårtab.

Ubegrænset hår

Den største udfordring inden for behandling af hårtab er at genoprette fuld funktionalitet til vores hårsække – selv dem, der permanent er døde. Ingen af ​​de nuværende behandlinger, vi har til rådighed kan klare denne opgave.

Mange forskere mener, at den ultimative løsning på hårtab er at skabe nye celler fra bunden, der kan stimulere hårvækst – via stamcellebehandling. Stamceller er blevet rost som et potentielt middel til at regenerere organer, er der ingen grund til at de ikke kunne også blive anvendt til behandling af hårtab.

Man har med delvis succes forsøgt at skabe celler, der kan stimulere hårvækst. Man er endnu kun i stand til at skabe ganske små hår, men behandlingsmetoden er meget lovende og inden for rækkevidde. Behandlingsmetoden giver en ubegrænset kilde til celler, hvorfor man ikke længere er begrænset til tilgængelighden af eksisterende hårsække.

Forskningen er kun i den begyndende fase, men forskere indenfor feltet er meget optimistiske og ser muligheder for en endelig behandlingsmetode inden for ganske få år.

Hold dig sund, mens du venter

Mens vi venter i spænding på at kunne helbrede hårtab, er der masser, vi kan gøre for at sikre vores hårs sundhed. En sund kost, motion og en hårtransplantation i ny og næ kan sikre en smuk hårpragt i mange år. Hvis du vil forebygge dit hårtab, kan finasterid og minoxidil være effektive muligheder. Men husk, at brugen af disse medikamenter potentielt kan skade dit helbred.