sjældnere hårtabslidelser

Hårtilstande som kan medføre hårtab

Hårtab kan være forårsaget af en lange række faktorer, blandt andet genetik, hormonelle forandringer, medicinske tilstande etc. Der findes dog også en række tilstande i hovedbunden, som kan medføre hårtab. Herunder kan du læse om nogle af de hårtilstande, som kan medføre hårtab.

Folliculitis

Infektion af hårsækkene er kendt som folliculitis. Denne tilstand udvikler sig, når hårsække invaderes af bakterier, svampe eller vira. Folliculitis kan resultere i klynger af røde knopper, kløe, ømhed og blærer fyldt med pus, der kan gå hul på og danne skorpe. Hvis tilstanden er alvorlig kan den forårsage smerte og ardannelse selv efter infektionen er blevet behandlet.

Hårtab kan sagtens forekomme som en bivirkning af betændelse i hårsækkene. Dette hårtab er dog som regel midlertidigt, men i sjældne og grelle tilfælde kan infektionen forårsage så meget betændelse, at håret permanent kan falde ud. Dette vil resultere i små skaldede pletter i hovedbunden.

Tinea Capitis (ringorm)

Tinea capitis er en svampeinfektion, som også kaldes ringorm. Denne tilstand er forårsaget af dermatofytter og kan også ramme hovedbunden. Ringorm i hovedbunden forårsager sår med pus, små sorte prikker eller runde læsioner i hovedbunden.

Læsionerne kan være betændte eller røde og forårsage kløe og hævelse. I svære tilfælde af tinea capitis, kan håret falde af og efterlade skaldede pletter i hovedbunden.

Lichen Planus

Lichen planus er en inflammatorisk tilstand, som kan påvirke munden og huden. Selv om Der er ikke nogen kendt årsag til denne sygdom, tror de fleste dermatologer, at der er tale om en autoimmun sygdom, der forårsager hvide blodlegemer til at angribe sund hud og slimhinder.

Lichen planus medfører rødlig-lilla knopper, der er flade og kan være meget kløende. I sjældne tilfælde vokser disse knopper i hovedbunden, hvilket er en specifik type af lichen planus kendt som lichen planopilaris. Denne tilstand kan forårsage irritation i hovedbunden og kan også føre til permanent hårtab.

Lichen Simplex

Lichen simplex chronicus er en hudlidelse, der forårsager kronisk kløe. Tilstanden starter med irriteret og kløende hud. Kløen får huden til at blive tykkere, hvilket kun fører til yderligere kløe. Fortsættes kløen kan det resultere i, at huden får et læderagtigt udseende.

Lichen simplex kan ses som hudlæsioner eller plamager med tydelige grænser. Disse læsioner forårsager kløe og afskalning og kan få huden i ​​det ramte område til at blive mørkere. Hvis hårsækkene på hovedbunden bliver irriteret fra kløe og i ramte områder, kan der opstå hårtab.

Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis er en hudlidelse, der forårsager afskalning af huden. Dette kommer enten til udtryk som let afskalning eller tykke flager, der dækker hovedbunden. Den afskalning har et “puleveragtigt” udseende og et sølvskinnende skær, der adskiller den fra andre hudsygdomme. Alvorlige tilfælde af psoriasis kan forårsage midlertidig hårtab, men håret vokser tilbage, når tilstanden er blevet behandlet og er under kontrol.

Brug for råd og vejledning?

Hvis du lider af hårtab men ikke kan finde den nøjagtige årsag, bør du altid gå til lægen som det første. Hvis lægen mod forventning ikke kan hjælpe dig, kan du tage fat i enten Hairworks eller en hårklinik. Brug gerne vores website til at blive klogere på hårtab eller kontakt os pr. e-mail. Vi glæder os til at høre fra dig.