hårtransplantation i udlandet

Hårtransplantationens udvikling

Den spæde begyndelse

Den allerførste hårtransplantation i verden blev foretaget af Dr. Norman Rentreich i 1952 i New York. Hans banebrydende kirurgiske transplantationsmetode blev endelig publiceret i 1959 efter at være blev afvist op til flere gange af skeptiske eksperter på området. Dette var startskudet til hårtransplantationer.

Dr. Orentreich opfandt udtrykket “donor-dominans”, som beskriver det grundlæggende princip om at transplanteret hår, der høstes fra bagsiden eller siderne af hovedet, kan transplanteres til udtyndende områder på toppen af hovedet og fortsætte med at vokse som i sin oprindelige placering.

En vellykket hårtransplantation af hår ikke nødvendigvis var det samme som et “vellykket kosmetisk resultat”. I mange år blev hår transplanteret med tvivlsomme resultater på grund af endnu utilstrækkelig teknologi og erfaring. Hårtransplantationer med naturlige resultater var så at sige stort set umulige at opnå.

FUT-metoden indførtes

Brugen af ​​et stort antal små mini-mikro transplantater blev populært i midten af ​​1990’erne. Forøgelse af størrelsen af de transplanterede områder var en logisk forlængelse af mini-mikropodningsteknikken, fordi den krævede samme færdigheder som med mindre transplantater.

Senere indførtes “Follicular Unit Transplantation” – FUT-metoden i 1995. Ved denne metode fjernes en længere strimmel fra baghovedet, som under mikroskop kan dissekeres og opdeles i enkeltvise follikulære enheder – hårets naturligt forekommende grupperinger.

Som følge af stigende efterspørgsel og fantastiske resultater begyndte flere og flere læger at adoptere teknikken. I år 2000 var FUT-metoden den mest populære hårtransplantationsmetode og bruges stadigvæk i dag, om end FUE-metoden er ved at overtage.

FUE Hårtransplantation – fra ca. 2002

FUE-metoden vandt frem allerede i 2002 men blev særlig populær efter 2005, fordi den ikke efterlader lige så tydelige ar som FUT-metoden. Ved FUE-metoden udtrækkes de enkelte follikulære enheder (grafts) og transplanteres til det ønskede område.

Modsat FUT-metoden, hvor der dannes et langt, lineært ar, dannes der kun meget små ar, hvor de follikulære enheder har været. FUE-metoden er væsentlig mere tidskrævende, da hvert enkelt graft skal udtrækkes. Derfor er denne metode også dyrere end FUT-metoden.

Laser-behandlinger og hovedbundsreduktioner

Gennem tiden har man forsøgt med forskellige alternative metoder til de kendte typer af hårtransplantationer. Blandt andet har man forsøgt sig med laser-hårtransplantationer, hvor laser anvendtes til at lave huller til at indsætte de såkaldte “podninger”. Metoden blev hurtigt opgivet, da man fandt ud af, at laseren forårsagede ardannelse og dårlige vækstbetingelser for det transplanterede hår.

Hovedbundsreduktioner var i en årrække kendt som et alternativ til hårtransplantationer men blev også hurtigt opgivet på grund af overdreven arvækst og unaturlige resultater. Deres anvendelse stoppede brat, da FUT-metoden blev indført i sin tid.

Brug for hjælp?

Brug vores website til at finde den information du leder efter. Læs eventuelt 7 vigtige overvejelser inden en hårtransplantation. Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os pr. telefon eller e-mail. Så hjælper vi dig i den rigtige retning.