Hårtyper og hårets vækstcyklus

Menneskets hår starter med at vokse i fosterstadiet allerede 2 måneder efter befrugtningen. Vi fødes med såkaldt “lanugohår”, som ikke har nogen pigment. Lanugohåret erstattes efter ganske kort tid med “vellushår”. Vellushår er meget blødt og har kun ganske lidt farve. De fleste af vores vellushår bliver efterhånden erstattet af terminalhår, som er det hår, der vokser på dele af kroppen og på hovedet. I mellemstadiet mellem vellushår og terminalhår, danner vi “intermedia-hår”, der holder til vi er ca. 3-5 år.

Efterhånden erstattes vellushår med terminalhår, som er det “blivende” hår. Terminalhåret dannes til vi er ca. 30 år. Forandringen fra vellushår til terminalhår sker på samme måde hos begge køn i armhuler og kønsbehåring. Forandringen er dog forskellig fra mand til kvinde hvad angår skægvækst, bryst og mave.

Hårets vækstcyklus

Terminalhåret vokser i en fast cyklus, der kan overordnet kan deles op i tre faser:

  • Den anagene fase (vækstfasen)
  • Den telogene fase (hvilefasen)
  • Den katagene fase (den terminale fase)

Den anagene fase (vækstfasen)

Den anagene fase varer som regel mellem 3-7 år for hovedhåret og 4-7 måneder for håret på øjenbryn og øjenvipper. Vækstfasen kan dog sagtens være kortere og længere fra person til person og fra køn til køn. I vækstfasen dannes håret i hårsækken og begynder at vokse.

Den katagene fase (hvilefasen)

Den katagene fase, som både kaldes hvilefasen og regressionsfasen varer som regel 2-4 uger men kan i nogle tilfælde vare op til 100 dage. I denne fase dør de hårceller, som sørger for at danne hår. Det betyder, at hårstrået holder op med at vokse. Hårstrået løsner sig fra hårsækken men sidder stadig fast i hovedbunden.

Den telogene fase (den terminale fase)

Den telogene fase kaldes både den terminale fase og afstødelsesfasen. Denne fase varer ca. 3 måneder for hår på hovedet og 9 måneder fra øjenbryn og øjenvipper. I denne periode vil håret løsne sig og falde af, når vi vasker det eller friserer os. Det betyder således også, at hårstrå i den telogene fase er nemme at hive af. Selvom håret har løsnet sig og er faldet ud af hårsækken, begynder det nye hår ikke at gro med det samme. Hårsækken vil stå tom i op til 3 måneder, inden den begynder at producere nyt hår. Herefter returnerer hårsækken til den anagene fase, og cyklussen starter forfra.

Hårets vækstcyklus ved hormonel påvirkning

Hormoner og hormonelle forstyrrelser har indvirkning på hårets vækstcyklus. Særligt mange mænd har følsomme hårsække, som er påvirkelige over for hormonet “Dihydrotestoteron”, også kaldet DHT. Dette hormon forkorter den anagene fase, fordi det over tid får hårsækkene til at skrumpe ind. Med tiden bliver den anagene fase kortere, indtil hårsækkene er så små og skrøbelige, at de ikke længere kan producere hår. Dette resulterer i skaldethed.

Mangler du hjælp?

Vil du vide mere om hårtab? Vi har mange års erfaring med hårtab i alle afskygninger og kan derfor svare på de fleste spørgsmål. Brug kontaktformularen herunder – så vender vi tilbage hurtigst muligt.