Sjældnere hårtabslidelser

Ordet “alopeci” er den medicinske betegnelse for hårtab. Alopeci henviser ikke til en specifik hårtabslidelse men derimod til enhver form for hårtab. Hårtab kan være forårsaget af en række betingelser, hvilket afspejles i en specifik diagnose. Alopeci kan være forårsaget af mange faktorer fra genetik til miljø.

Mens “androgen alopeci” er langt den mest almindelige form for hårtab, ser dermatologer også mange andre former for alopeci hos mennesker. Nogle diagnoser har alopeci i deres titel, såsom “alopecia areata” mens andre, såsom telogen effluvium, ikke har.

De mest normale hårtabslidelser udover androgen alopeci er “telogen effluvium”, “alopecia areata”, “ringorm”, alopeci ved ardannelse og hårtab på grund af kosmetiske produkter. Andre mere sjældne former for hårtab kan være vanskelige at diagnosticere, og nogle patienter kan vente måneder, endda år for at en korrekt diagnose. Desværre er der ikke meget motivation for mere sjældne sygdomme, som forårsager hårtab, og behandlingsmetoderne udebliver derfor også.

Forskning i hårbiologi og hår-ygdomme er et meget lille område, og selv forskning i androgen alopeci er ret begrænset. For 20 år siden var der færre end 100 mennesker verden over, der studerede hår. I dag er der kun ca. 5 gange så mange, hvilket er et meget lille antal i forhold til eksempelvis diabetes.

Årsager til mandligt hårtab
Årsager til kvindeligt hårtab

Effluviums

Mange hårtabslidelser går under navnet “effluvium”, hvilket betyder “udstrømning”. Effluvium-lidelser påvirker hårets vækstcyklus, hvilket dermed resulterer i hårtab.

Telogen effluvium

Telogen effluvium er sandsynligvis den anden mest almindelige former for hårtab udover androgen alopecia. Man ved endnu meget lidt om telogen effluvium, fordi der er meget lidt forskning på området. Telogen effluvium henviser til en tilstand, hvor de voksende hår på hovedet skifter til en “hvilefase”, hvilket inden for kort tid vil resultere i hårtab (udstødelse af håret). Afhængigt af årsagen vil telogen effluvium være midlertidigt eller langvarigt.

Telogen effluvium kan udløses af en række forskellige faktorer, herunder:

Alopecia Areata

Alopecia areata er formentlig den tredje mest almindelige form for hårtab efter androgen alopeci og telogen effluvium. Det er estimeret, at ca 2% af alle mennesker vil oplevet alopecia areata i løbet af deres liv. Sygdommen kan både være kronisk og midlertidig men er ikke smitsom.

Forskere i hårtab mener, at alopecia areata er en autoimmun sygdom, hvor individets eget immunsystem angriber hårsækkene. Hvorfor og hvordan alopecia areata udvikler sig er endnu usikkert, men man ved at lymfocytter spiller en primær rolle ved visse typer af sygdommen.

Alopecia areata kan både ramme mænd, kvinder og børn. Sygdommen giver sig til udtryk i form af velafgrænsede, cirkulære, skaldede pletter på hovedbunden. Hos de fleste mennesker vil der kun være tale om en til to skaldede pletter, mens sygdommen hos andre kan udvikle sig til et omfattende og vedvarende hårtab. Hårab, der breder sig til at dække hele hovedbunden, kaldes alopecia totalis. Hvis hårtabet breder sig til hele kroppen, inklusiv øjenbryn, øjenvipper, skæg, pubeshår, arme og ben, kaldes sygdommen alopecia universalis.

Hårtabet ved alopecia areata kan ske pludseligt, udvikler sig i løbet af et par dage og kan ske hvor som helst på hovedbunden. Der er oftest ingen rødme eller smerter forbundet med sygdommen.

Behandling for alopecia areata

Der er en række behandlinger for alopecia areata, men ingen er effektive for alle, og nogle mennesker med sygdommen reagerer ikke på nogen form for behandling. Fordi nogle af de tilgængelige behandlinger har en høj risiko for bivirkninger, er de ofte ikke anvendelige for børn.

Den mest almindelige behandling involverer brugen af steroid-cremer, som anvendes på de skaldede områder. Dog er denne behandlingsform kun effektiv i milde tilfælde. En mere potent behandling er at injicere kortikosteroider direkte i de skaldede pletter. Denne metode kan dog give en del bivirkninger, hvorfor der må holdes øje med patienten under behandling. Der findes en række andre behandlingsformer, som involverer kemikalier. Disse forårsager allergiske reaktioner, som kan bidrage med at fremme hårvækst.

Ringorm

Ringorm kaldes også Tinea capitis på latin. Overraskende nok har “ringorm” ikke noget at gøre med, men er derimod en svampeinfektion, der kan forekomme overalt på kroppen. Hvis det infektionen har udviklet sig i hovedbunden, kan det forårsage pletter af hårtab. Denne tilstand er kendt som “tinea capitis.” Ringorm ses også som fodsvamp og svamp i neglene.

Ringorm i hovedbunden begynder som regel som små bumselignende. Ringorm kan vise sig på flere måder men ses oftest som skællende pletter af hårtab på hovedet. Plamagerne er som regel runde eller ovale. Svampen inficerer håret og får det til at knække af. De udsatte områder kan være kløende, røde og betændte. I nogle tilfælde dannes blærer som kan sive med pus. Plamagerne er oftest rødere omkring yderkanten med mere normal hud i midten, hvilket kan give udseendet af en ring – deraf navnet ringorm.

Svampen microsporum (som findes i forskellige arter) er en meget almindelig årsag til tinea capitis, men trichophyton tonsurans kan også forårsage sygdommen. Det gælder især i USA og latinamerikanske lande.

Ringorm er smitsom og kan overføres fra én person til den næste ved direkte og indirekte kontakt. Derfor bør man passe meget på, hvis man smittes af ringorm eller omgås andre, der er smittet med ringorm.

Behandlingen omfatter svampedræbende medicin, som skal indtages i op til otte uger. Man kan også bruge svampedræbende shampoo, som kan ødelægge svampens vækstbetingelser.

Toppen af isbjerget

Ovenstående hårlidelser er kun toppen af isbjerget. Der findes mange andre sygdomme og årsager, der kan medføre hårtab. Udover allerede nævnte lidelser kan følgende nævnes:

    • Alopeci ved ardannelser
    • Hypotrikose
    • Ringorm
    • Defekter i hårstrå

For mere information anbefaler vi at læse mere på American Hairloss Association.